Pages

Monday, 20 November 2017

FROM WANGFUJING TO THE PEARL MARKET

After lunch (click here for previous post), kami pon jalan la ke hadapan without knowing where we headed to... rupa2nya jalan tu tempoh wangfujing street.  Lagikla eloknya.. bila tempoh wangfujing, maksudnya dah dekat dengan hostel 


Wangfujing Street is the most well-known and prosperous business street with modern and fashion trends. As many modern plazas and buildings built into use, Xidan is a newly rising area featuring many new trades and a combination of shopping, official business, entertainment and dining. (taken from www.travelchinaguide.com).

Christmas Deco

Us at the busy Wangfujing Street

X dapat jumpa Lin Dan, bergambar dengan
gambar pon jadik....

Cantik2 building kat sini
Memang banyak butik2 branded items pon di sana tp harga tak la murah pon.. and we all pon x plan nak shopping di sini..just jalan2 aja. 

Hajat hati lepas ni nak ke HongQiao Pearl Market, nak p tengok2 barang2 imitation di sana.... Jangan risau ya, walaupun namanya pearl market, tapi bukanlah jual pearl semata, pearl kat tingkat 3 rasanya... ada macam2 benda jual sini... tapi memang kena haggle harga cukup2 la...

HongQiao Pearl Market
Despite the name, HongQiao Pearl Market has more to offer than only its three floors of pearls and jewellery. On the ground floor you will find lots of MP3-players, digital cameras, web cameras, memory cards, DVD-players and various other electronics articles. There is also a large selection of watches and also some silk products, underwear, socks, Mao kitsch, brand wear, traditional clothes, more silk products, shoes, suitcases and handbags. flasks, etc. (shoppinginbeijing.com)

Opening hours
Daily 09:30 - 19:00

How to get to Pearl Market? 
Subway Line: 5, Station: Tiantan Dongmen (exit A), 
about 3 minutes walk to HongQiao Pearl Market.


Tiantan Dongmen (exit A). Abaikan quality gambar.. sejuk gigil tu

Bila turun ja dari crossing bridge, ada jumpa stalls jual manisan2.. halal.. mereka ni dari arab.. sangatlah sedap..belik sikit hari tu.. on the way balik, dah malam, mereka pon dah tutup kedai... menjelang balik hostel, nak habis dah kami makan...huhuhu... x dapek la nak bawak balik Mesia...

X tau lah apa nama benda ni..tapi mcm ada kacang2 with apricot
Jom seberang jalan...

tu Pearl Market dalam kotak 4 segi tu...
Actually, masa kami datang 2011, ada satu toy market kat sebelah Pearl Market ni tapi dah tutup 2 tahun lalu.. dalam tu memang penuh dengan mainan yang ori dan fake.. (blh tekan sini)  Memang berguling Faris kat situ... tp since dah tutup, frust giler si Faris....

Pintu masuk Pearl Market
Kami memang plan nak belik kasut ja... so sampai2 memang terjah area kasut... macam2 kedai yang jual semua kasut..so, kena la pandai tawar ya... Bukak harga seratus lebih, tp hr tu kami dapat tawar sampai rm45. 

Ada Nike, Adidas, New Balance..semua celop...haha!






Ni amoi tokey kedai kami..amoy x amoy la.. dah beranak dua juga... Die bagi kami harga paling ngam.. rm45.. Die pon baik, x ada lah marah2 kalau kita tak nak belik... so, if ke Pearl MArket, singgahlah kedai cik akak ni ya... 

Kami belik 5 pasang kasut Nike tipu kat sini... walaupun Nike tipu, tapi pakai memang sangat selesa, x melecet apa pon... kasut tu jugaklah saya pakai ke Europe baru2 ni, mengalahkan kasut2 ori yang ada dalam almari tu suma... yang tipu ni jugak jadi pilihan...memang comfortable dan ringan, x tipu!

Lepas tu, naik tempat bag, nak cuci2 mata... tapi terkesian dengan satu amoi yang mengandung ni... for baby for baby... oklah...belikla jugak lepas tawar gila2.... tp bah tu memang tahan... beg tu lah jugak bawak ke Europe hari tu..haha2..semua barang China bawak berjalan....campaklah macam mana pon, alhamdulillah.. x rosak..memang jahitannya double... harganya mahal sikit dari yg biasa.. yg biasa kan dalam rm80.. yg ni dalam rm120 rasa.. tp memamng berbaloi.. wheel 360, light and sangat tahan...

Ni nyonya beg yang lawak ni! Nampak nag purple roda belah kiri, tu ler bag i..hahaha...:)
Sekarang bag tu dah serata dunia p...


 Jadi, kami keluard dari Pearl market bawak 5 pasang kasut dan sebiji bag troli...hahaha.. satisfied! Mission accomplished! Farah dan Faris belik mainan murahan yang ntah hape2 ... oh ya..ada jugakla belik patch pemanas harga 10 yuan tp x tahan bawak balik mesia, jadik keras...may be cuaca kita panas kot...

Pekerja China sedang pasang giant pearl, icon Pearl Market...

Masa kami masuk Pearl Market, hari masih terang, bila keluar, dah gelap jadiknya. We spent only 2 hrs aja kat sna... Tapi kalau yang memang suka membelik2 tu, hantar pagi, ambik pukul 5 pon belum tentu habis membeliknya...:)

Lepas ni nak bawak ustad n kak iken p Summer Olympic Stadium aka Bird nest stadium... 

Saturday, 18 November 2017

DIY TO THE FORBIDDEN CITY

So, a day before we left Beijing, we went to the forbidden city.  This was my second time to the the  city. Forbidden city is very easily accessible by public transport. Before I go any further, what is Forbidden city and why it it so important to the Chinese? Bagi yang x tau, Forbidden city ni ada dalam cerita karate kid Jacky Chan tu...

The Forbidden City is a palace complex in central Beijing, China. The former seat of Imperial Chinese Dragon Throne from the Ming dynasty to the end of the Qing dynasty—the years 1420 to 1912, it now houses the Palace Museum. The Forbidden City served as the home of emperors and their households as well as the ceremonial and political center of Chinese government for almost 500 years - Wikipedia.

Forbidden City ni sangatlah luas... Penat berjalan, di tambah dengan cuaca sejuk di musim sejuk. The weather that morning was 3 degree celcius if i was not mistaken...brrrrr...

How to get to Forbidden City on your own? Get the metro and stop at Tian Anmen East Station, exit B. Ada dua cara, but this one is the easiest, according to the receptionist at the Happy Dragon ;)






Forbidden city ni berdepan dengan Tian Anmen Square... Tian Anmen Square ni mcm ala2 dataran merdeka... dulu dah p..so, malaslah nk p lagik

Sebelum masuk kena check and scan bag dahulu... Beratur panjang sebab
hari ni ramai orang... al-maklumlah cuti krismas.. check2 ni cuma
routine check aja, semua benda boleh bawa masuk, kecuali bom lah kot
x boleh bawak....

Dah lepas check askar...


This building looks exactly the same as i last saw it 


Ada rupa soldadu Forbidden city x? Haha!

Look at how big the palace is

Fascinated by the intro history of the city

Three musketeers 


Bumped into a muslim mongolian lady, beria dia
nak bergambar...layannnn

Kami x lama kat situ...tunggu ustad jalan2 sekitar tu, lepas tu kami ke belakang...

At the back of the palace
 Kami naik open mini bus bayar 2 yuan nak ke depan... kami pon x tau nak ke mana, jalan je sekitar tasik belakang forbidden city tu, Houhai Lake if im not mistaken.



Overlooking Houhai Lake


The bus stopped us near a frozen river,Tongzi He aka the Pipe River ... Dok bergambar pulak kat river tu.. actually kalau jalan tak lah jauh mana, saja nak buang 2 yuan naik bus... after all 2 yuan ja kan...hahaha...

the frozen Pipe River

After photo shoot, hahaha..we strolled along the street, kami pon x tau nak ke mana... suddenly we saw..... jeng jeng jeng....


Tadaaaaaa!!!! Do u see what we see? It's the green sign...yeahhhh.... perot pon sedang keroncong...wakaka...
One way to know whether the restaurant in China is halal or not by looking at the shop sign... Usually, green restaurant sign indicates Halal Restaurant.

Happy n satisfied faces...

A bowl of yummy hot beef noodles really made my day at Beijing that afternoon. Alhamdulillah!
Full tummy makes everyone happy, trust  me!


Till next time..:)   再见

FROM WANGFUJING TO THE PEARL MARKET

After lunch ( click here for previous post ), kami pon jalan la ke hadapan without knowing where we headed to... rupa2nya jalan tu tempoh wa...